Kategorie sklepu


Artykuły

Wybierz dział

Zaloguj się

nie pamiętam hasła!
zarejestruj się

Dane kontaktowe
BioEko24 - Sklep ekologiczny online
tel.: (32) 22 10 280
więcej »
  • PROMOCJE
  • omułek zielonowargowy
  • Nasza jednostka certyfikująca PL-EKO-04
Twardziak jadalny. SHIITAKE

Twardziak jadalny. SHIITAKE

Twardziak jadalny. SHIITAKE



Od najdawniejszych czasów grzyby traktowane były jako wyjątkowy rodzaj pożywienia. W wielu kulturach przypisywano im szczególne właściwości zdrowotne, religijne, a nawet magiczne. Starożytni Grecy wierzyli, że dodają siły i odwagi żołnierzom w czasie bitwy. Rzymianie uznawali je za pożywienie bogów. Chińczycy upatrywali w grzybach źródło wiecznej młodości. Jednak bez względu na rolę, jaką pełniły w różnych kulturach, zawsze wzbudzały w ludziach respekti szacunek, ponieważ wierzeniom w ich lecznicze właściwości towarzyszyła świadomość, że mylnie rozpoznane mogą zabić.Obecnie w krajach wysokorozwiniętych grzyby uznawane są za doskonałe uzupełnienie diety. Szczególnie ceni się ich znakomite walory smakowe, niską kaloryczność oraz właściwości prozdrowotne.Grzyb shiitake posiada wszystkie poszukiwane przez konsumentów cechy: intensywny smak, aromat, znakomite właściwości odżywcze oraz obecność substancji oddziaływujących korzystnie na zdrowie człowieka.Istnieje 6 głównych grup składników odżywczych niezbędnych organizmowi do produkcji energii, budowy nowych komórek i regulacji przebiegu procesów życiowych. Są to węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, związki mineralne oraz woda. Wszystkie te składniki odżywcze występują w grzybie shiitake. Grzyb ten oznacza się niską wartością energetyczną- 100 g świeżych grzybów dostarcza około 35 kcal. Dlatego shiitake może stanowić jedynie uzupełnienie diety.W organizmie ludzkim węglowodany pełnią funkcje zapasowe, transportowei budulcowe. Polisacharydy- cukry złożone, należą do najlepiej poznanej grupy substancji leczniczych zawartych w shiitake. Mają zdolność regulowania interakcji międzykomórkowych w organizmach wyższych. W organizmie ludzkim wykazują szereg działań: stymulują działanie układu odpornościowego, wpływają na poziom cholesterolu we krwi, ograniczają namnażanie się wirusów i bakterii oraz hamują rozwój nowotworów.Najlepiej przebadany wśród polisacharydów jest lentinian- beta glukan, który należy do modyfikatorów odpowiedzi biologicznej. Uchodzi za efektywny stymulator układu odpornościowego, wzmacnia naturalne siły obronne organizmu w czasie leczenia choroby nowotworowej.Do węglowodanów występujących w grzybie, obok cukrów prostych i złożonych, zaliczamy substancję włóknistą (chitynę), która choć nie ulega strawieniu reguluje pracę układu pokarmowego. Spośród wszystkich substancji pokarmowych stanowiących suchą masę grzyba, węglowodany mają największy udział procentowy, a przy tym odznaczają się dużą zawartością włókna (chityna).Białka odgrywają zasadniczą rolę we wszystkich procesach biologicznych. Pełnią w organizmie funkcje budulcowe, strukturalne i transportowe, służą jako ochrona immunologiczna oraz kontrolują przenikalność błon komórkowych.W shiitake zawartość białka nie jest najwyższa wśród grzybów, ale jest zdecydowanie wyższa niż w większości warzyw, owoców i roślin rolniczych, natomiast niższa niż w produktach zwierzęcych. Twardziak zawiera dwa ważne białka- Lentan blokujące namnażanie się wirusa HIV oraz Lentin hamujące podział komórek rakowych w białaczce.W shiitake występują wszystkie aminokwasy, których organizm ludzki nie jestw stanie samodzielnie syntetyzować. Charakteryzuje się wysoką zawartością leucyny oraz fenyloalaniny. Suma wszystkich aminokwasów egzogennychw białku shiitake jest porównywalna z sumą aminokwasów w białku jaja kurzego.Zawartość tłuszczów w grzybie jest bardzo niska. Większość kwasów tłuszczowych zawartych w grzybie to kwasy tłuszczowe nienasycone, które biorą udział w syntezie hormonów tkankowych.Witaminy dzielą się na rozpuszczalne w tłuszczach lub w wodzie. Rozpuszczalne w tłuszczach to A, D, E, F, Q i K, a rozpuszczalne w wodzie to B, PP, H, N i C. Witaminy pełniące rolę antyoksydantów- witaminy C i E. Grzyby shiitake bogate są w witaminy z grupy B (w szczególności B1, B2, B5, B6 i B12) oraz prowitaminę D.Związki mineralne, w odróżnieniu od witamin, są nieorganiczne i nie wymagają trawienia. Grzyby mają dużą zdolność kumulowania substancji mineralnych, dlatego stanowią ich cenne źródło dla organizmu. Shiitake wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wapnia. Poza tym, w znaczących ilościach występuję w nim potas, fosfor, sód, żelazo i miedź.


Właściwości lecznicze.


Pierwsze wzmianki o leczniczych właściwościach shiitake można znaleźćw książce autorstwa Li Smi-Zen wydanej w 1578 roku, za panowania dynastii Ming. Grzyb ten ze względu na swoje wszechstronne działanie na ludzki organizm często nazywany był przez Azjatów „eliksirem życia".Badania laboratoryjne i kliniczne nad wykorzystaniem unikalnych właściwości leczniczych grzyba we współczesnej medycynie prowadzone są w Japonii, Chinach i Korei od dawna. W ostatnich latach za sprawą znacznego wzrostu zachorowań na schorzenia cywilizacyjne pojawiło się również zainteresowanie nimi w Stanach Zjednoczonych i Europie Zachodniej.Shiitake jest obecnie jednym z lepiej poznanych grzybów o właściwościach leczniczych. W wyniku tych badań zidentyfikowano wiele aktywnych biologicznie substancji, które już znalazły lub niebawem znajdą zastosowanie jako składnik leków.Spożywanie shiitake zwiększa produkcję specyficznych przeciwciał, dzięki którym dodatkowo tworzy się specjalna bariera immunologiczna.Pozytywne rezultaty udało się uzyskać także u pacjentów zarażonych wirusem HIV- działanie antywirusowe. Polisacharyd lentinan samodzielnie nie ma zdolności do blokowania infekcji wirusa HIV, jednakże w połączeniu z Sulfanem całkowicie chroni komórki przed infekcją wirusową.Stwierdzono skuteczność shiitake przeciwko wirusowi opryszczki, a takżew leczeniu wirusowego zapaleniu wątroby typu B. Prowadzone są badania nad zastosowaniem lentinianu przeciw wirusowi żółtaczki typu C. W Japonii polisacharyd lentinan stosowany jest w medycynie akademickiej do wspierania leczenia chorych na raka jako uzupełnienie kuracji (operacja, chemioterapia, radioterapia). Również w USA jest dopuszczony jako lek na raka.Grzyb shiitake wykazuje nie tylko działanie przeciwwirusowe, ale również przeciwbakteryjne. Wyizolowana substancja o nazwie Cortinellin wykazuje najszersze spektrum działania zwalczając bakterie zarówno gram-dodatnie jaki gram-ujemne. Grzyb shiitake wykazuje silne działanie przeciwko Candida Albicans. Jest również skuteczny przeciw grzybom Trichophyton, któresą odpowiedzialne za wiele chorób skóry.W latach 70. XX wieku badania nad właściwościami grzybów shiitake koncentrowały się przede wszystkim na ich właściwościach przeciwnowotworowych. Głównie dotyczyły one wyizolowania czystych związków chemicznych zwalczających komórki nowotworowe. Pierwszą substancją był Lentinan wykazujący silne działanie przeciwnowotworowe. Hamuje on wzrost nowotworu, poprzez stymulację układu odpornościowego, nie wykazując przy tym toksycznego działania.Polisacharyd LAP1 okazał się skuteczny w zwalczaniu raka wątroby. W Japonii Lentinan jest uznany obecnie jako lek, natomiast inne wyizolowane składnikiz grzyba shiitake traktowane są jako suplementy diety (nutriceutyki). Oprócz udokumentowanej skuteczności, specyfik ten nie wykazuje skutków ubocznych. Co więcej, może być pomocny przy łagodzeniu skutków ubocznych chemioterapii takich jak nudności, ból, wypadanie włosów, osłabienie odporności.Podstawową substancją w shiitake, która wykazuje korzystne działanie na układ krążenia jest erytadenina. Mechanizm jej działania polega na rozpuszczaniu płytek cholesterolu, zalegających na ścianach naczyń krwionośnych, obniżając jednocześnie ciśnienie krwi. Erytadenina zapobiega wzrostowi poziomu homocysteiny. Podwyższony jej poziom zwiększa ryzyko arteriosklerozy. Przyjmując shiitake możemy to ryzyko zmniejszyć.Zrównoważona flora jelitowa jest istotnym warunkiem zachowania zdrowia. Wyniki badań naukowych wykazują pozytywny wpływ shiitake na florę bakteryjną. Substancje zawarte w grzybie powodują wzrost bakterii probiotycznych, równocześnie usuwając szkodliwe organizmy z jelit (np. Candida Albiganus).Shiitake jest nadzwyczajnym grzybem spożywczym cenionym nie tylko za walory smakowe, ale również za bogactwo substancji biologicznie czynnych o działaniu leczniczym. Wysoka ich zawartość, w idealnych dla człowieka proporcjach, czyni go, nie bez powodu, królem wśród grzybów.


Zakres stosowania grzyba shiitake:

- osłabiony system odpornościowy (nowotwory, HIV)

- grypa, przeziębienie- choroby infekcyjne (bakteriozy, wirozy)

- regulacja przemiany tłuszczów (poziom cholesterolu)

- osteoporoza (bogactwo prowitaminy D oraz witaminy D)

- gościec

- artrozy, fibromialgia- odbudowa flory bakteryjnej w jelitach

- jako uzupełnienie w leczeniu raka