Kategorie sklepu


Artykuły

Wybierz dział

Zaloguj się

nie pamiętam hasła!
zarejestruj się

Dane kontaktowe
BioEko24 - Sklep ekologiczny online
tel.: (32) 22 10 280
więcej »
  • PROMOCJE
  • omułek zielonowargowy
  • Nasza jednostka certyfikująca PL-EKO-04
Żurawina, co w niej drzemie.

Żurawina, co w niej drzemie.

 

Żurawina od niepamiętnych czasów uważana była za ważny składnik diety mający duży wpływ na poprawę samopoczucia. W farmacji znalazła zastosowanie żurawina wielkoowocowa (vaccinium macrocarpon). Do tej pory oznaczone aktywne składniki żurawiny to: kwas cytrynowy kwas chinowy, kwas jabłkowy, kwas benzoesowy, fruktoza, witamina C, A, B I, B2, flawonoidy, kwercytyna, kemferol, antocyjany, cyjanidyna, delfinindyna, peonidyna, malwidyna, flawonole, taniny i glikozydy flawonowe.

 

Infekcje dróg moczowych.

Infekcje dróg moczowych wywołują najczęściej bakterie Escherichia coli (E. coli) osadzające się w drogach moczowych gdzie powodują stany zapalne. Żurawina zmniejsza przyczepność bakterii E. coli do ścianek dróg moczowych, jednocześnie obniżając poziom tych bakterii w moczu. Pomaga też zapobiegać infekcjom pęcherza moczowego w przypadku osób mających problemy z jego opróżnianiem np. choroba prostaty. Żurawina przynosi także korzyści osobom po operacjach urologicznych, z założonym cewnikiem lub z zaburzeniami neurologicznymi (np. po udarze, wylewie czy urazie kręgosłupa), gdzie ryzyko powstania infekcji jest bardzo duże.

W przypadku skłonności do infekcji dróg moczowych zaleca sięprzyjmowanie żurawiny w celu zapobiegania ewentualnym ich nawrotom. Dodatkowo żurawina zapobiega przykremu zapachowi moczu.

 

Choroby serca.

Żurawina zawiera szeroki wachlarz flawonoidów. Naukowcy wykazali, iż te związki o właściwościach antyoksydacyjnych mają zdolność do zmniejszenia tempa tworzenia się zakrzepów krwi oraz wywierają korzystny wpływ na rozszerzanie sięnaczyń krwionośnych. Zapobiegająone też utlenianiu się cholesterolu, co w dużym stopniu zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych i zatykaniu się naczyń krwionośnych. W badaniach wykazano, iż spożywanie szklanki czystego soku ze świeżej żurawiny wielkoowocowej przez 3 miesiące znacząco podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL). W niektórych badaniach nawet o 10% co oznacza (biorąc pod uwagę statystykę epidemiologiczną) spadek ryzyka chorób serca o 40%.

 

Profilaktyka chorób wrzodowych.

Próby in vitro wykazały iż aktywne związki zawarte w żurawinie (taniny) powstrzymują niektóre z bakterii będących przyczyną powstawania wrzodów od zagnieżdżania się w ściankach żołądka. Badania prowadzone na trzech różnych łańcuchach Helicobacter pyroli wykazały, że związki zawarte w żurawinie powstrzymują osadzanie się tej bakterii na śluzie żołądka. Wykazano także, że żurawina zawiera związki powstrzymujące rozwój innych szkodliwych bakterii przewodu pokarmowego a jednocześnie promuje rozwój dobrych bakterii, zwiększając populacje dobrej flory bakteryjnej Lactobacillus fermentum nawet 25-krotnie.

 

Choroby dziąsełi przyzębia.

Wykazano, iż żurawina może zmniejszać prawie o 60% zdolnośćo sadzania się najczęściej spotykanych szkodliwych bakterii w jamie ustnej. Spożywanie żurawiny i regularne płukanie nią jamy ustnej pomaga zredukować ilość patogennych bakterii w jamie ustnej i zmniejszyć zapadalnośćna choroby dziąsełi przyzębia.

 

Inne możliwe zastosowania.

Z doświadczeń laboratoryjnych na wyizolowanych komórkach mózgowych zwierząt dotkniętych symulowanym wylewem lub udarem wynika, iż wyciąg z żurawiny obniża śmiertelność tych komórek o 50% w porównaniu do komórek, których nie poddano wcześniej działaniu ekstraktu z żurawiny przed symulowanym udarem lub wylewem. Może to oznaczać ewentualnie potencjalne działanie żurawiny zmniejszające negatywne skutki udaru lub wylewu krwi do mózgu.

 

Możliwe zastosowania:

• infekcje dróg moczowych,

• choroby układu krążenia,

• choroby dziąseł i przyzębia,

• infekcje bakteryjne i grzybicze,

• wzmocnienie odporności,

• awitaminoza, przemęczenie,

• paradontoza,

• wyczerpanie,

• osłabienie wiosenne,

• osłabienie funkcji żołądka i jelit (np. wrzody),

• pobyt w szpitalu.

 

 

Piśmiennictwo:

I. D.Paul Barney, M.D. „Clinical Aplications of Herbal Medicine", Woodland Publishing 1996.

2.Avorn J., MD. "The Jurnal of the American Medical Associatior" March 9, 1994 vol. 271.

Wilson T., Life Sciences 62 (24) PL 381-6, 1998.

Sobota A.E., J. Urol 1984, 131 1013-6.

Weiss E.L. "Jurnal of American Dentall Association" vol. 129: 1719-1723.