Kategorie sklepu


Artykuły

Wybierz dział

Zaloguj się

nie pamiętam hasła!
zarejestruj się

Dane kontaktowe
BioEko24 - Sklep ekologiczny online
tel.: (32) 22 10 280
więcej »
  • PROMOCJE
  • omułek zielonowargowy
  • Nasza jednostka certyfikująca PL-EKO-04
To nie sen, to Java - alkaliczna woda zredukowana

To nie sen, to Java - alkaliczna woda zredukowana


Nie wszystkie wody butelkowe są takie same. Chcemy abyś po przeczytaniu tej krótkiej ulotki dostrzegł różnicę. Naucz się wybierać wodę, która jest dobra dla Ciebie. Wierzymy, że są produkty, które mogą lepiej przyczynić się do zachowania zdrowia i równowagi w twoim organiźmie.


Co jest w butelce?
Java to naturalna, alkaliczna woda mineralna o pH 9,2 i ujemnym potencjale REDOX
Po badaniach przeprowadzonych w Instytucie Hydrologinczym AGH w Krakowie Javę sklasyfikowano jako wodę średnio-zmineralizowaną o charakterze wodorowęglanowo-węglanowo-sodowym. Potwierdzono jej zasadowe pH i niską wartość potencjału REDOX.
Java wydobywana jest ze źródła w malowniczej podkarpackiej miejscowości położonej z dala od przemysłu i zanieczyszczeń związanych z działalnością człowieka.
Naturalna czystość Javy sprawia, iż może być spożywana bez procesu uzdatniania. Dzięki temu zachowuje swoje najlepsze wartości w postaci zasadowego pH i niskiego potencjału oksydo-redukcyjnego, który przy źródle osiąga wartość ok - 320mV. Przewagę Javy jest proces rozlewania do butelek bez usuwania i dodawania żadnych składników. Java to woda prosto ze źródła.
Dzięki swoim właściwościom i walorom smakowym Java jest idealnym dopełnieniem zdrowej diety.


Dla kogo Java?
Każdy z nas jest inny. Jedni trenują wyczynowo sporty, inni spędzają większą część dnia pracując przy komputerze. Od urodzenia do później starości wszyscy jednak tak samo potrzebujemy czystej, służącej zdrowiu wody. Są jednak tacy, którym Java może przynieść jeszcze korzyści - to osoby cierpiące na nadkwaśność, zgagę, dnę moczanową, osoby odchudzające się oraz aktywne fizycznie.
Java nawadnia, wspomaga nas w utrzymaniu prawidłowej równowagi ciała, regeneruje po intensywnym wysiłku, przynosi ulgę w objawach nadkwaśności i pomaga w odtruwaniu organizmu.
Wielu naszych klientów cierpiących z powodu, refluksu żołądkowo - przełykowego, dny moczanowej, cukrzycy, osteoporozy zauważyło poprawę samopoczucia po wprowadzeniu Javy do swojej diety. Skuteczność działania wód alkalicznych w refluksie potwierdzają badania naukowe.


Woda a zdrowie - fakty znane lecz niedoceniane
Picie wody odgrywa isotną rolę w zachowaniu zdrowia, dobrego samopoczucia i urody. Stanowi ona 60% składu ciała człowieka. Woda bierze udział w wielu procesach w organiźmie, między innymi w regulacji temperatury, trawieniu, produkcji śliny, krążeniu krwi i limfy, wchłanianiu substancji odżywczych i ich transporcie do komórek docelowych oraz wydalaniu końcowych produktów przemiany materii. Jest rozpuszczalnikiem wszystkich makro i mikroelementów i w niej zachodzą wszystkie reakcje chemiczne. Pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi wodno-elektrolitowej, kwasowo-zasadowej i oksydo-redukcyjnej. Niedobór wody w organiźmie prowadzi do wielu chorób i przedwczesnego starzenia. Jednak, aby korszystnie wpływać na stan zdrowia liczy się nie tylko prawidłowa podaż w dziecie ale także jakość wody. Ważne aby spożywane przez nas płyny były wolne od zanieczyszczeń i jak najmniej przetworzone. Badania przeprowadzone przez naukowców dowiodły, że wody skażone chemikaliami przyjmowane przez kobiety ciężarne przyczyniały się do występowania stresu oksydacyjnego w łożysku (nagromadzenie wolnych rodników tlenowych, które uszkadzają komórki) co miało negatywny wpływ na stan zdrowia dziecka. To samo dotyczy innych produktów spożywczych - powinniśmy zwracać uwagę, aby wprowadzać do naszej diety świeże, nieprzetworzone, wolne od zanieczyszczeń i bogate w dobroczynne fitoskładniki warzywa i owoce.


Dlaczego warto pić alkaliczną wodę zredukowaną? Fascynujące doniesienia naukowe z "cudownych" źródeł
Zgodnie z wolnorodnikową teorią starzenia podczas metabolizmu komórkowego powstają wolne rodniki, które odpowiadają za uszkodzenia komórek, doprowadzając do ich przyśpieszonego starzenia się i śmierci. Powodują one powstawanie mutacji, sprzyjają karcynogenezie (powstawaniu nowotworów), uszkadzają kolagen, inaktywują enzymy, utleniając kwasy tłuszczowe powodują powstawanie miażdżycy. W organiźmie człowieka istnieją na szczęście mechanizmy mające na celu inaktywację szkodliwych wolnych rodników tlenowych jednak z biegiem lat ich wydajność spada. Dodatkowo zła dieta, brak aktywności fizycznej, życie w ciągłym pośpiechu i stresie, narażenia na zanieczyszczenia środowiska również psychiczne przyczyniają się do powstawania stresu oksydacyjnego.
W Japonii przeprowadzono badania naukowe,  które dowiodły że spożywanie wody zredukowanej (o ujemnym potencjale REDOKS) może mieć korzystne działanie prewencyjne przeciw chorobom związanym ze stresem oksodancyjnym takim jak cukrzyca, nowotworzenie, miażdżyca, choroby neurodegeneracyjne. Ponadto Japonia jest krajem, w którym zredukowana alkaliczna woda jest stosowana w medycynie jako woda służąca zdrowiu. Już w 1996 roku ministerstwo zdrowia Japonii przyznało że zredukowana woda jest skuteczna przy przewlekającej biegunowce, nadkwaśność, zaburzenia trawienia. W ostatnich latach prowadzone są interesujące badania o wpływie alkalicznych wód zredukowanych na cukrzyce. U osób z cukrzycą typu 2 spożywających 2 litry wody zredukowanej dziennie (Hita Tenryosui) przez 2 miesiące zaobserwowano znaczące zmniejszenie poziomu cukru we krwi, zmiejszenie wskaźnika HbA1c a dodatkowo zmniejszenie poziomu triglicerydów, całkowitego cholesterolu, kwasu moczowego, obniżenie ciśnienia tętniczego. Obiecujące badania z wyżej wymienioną wodą dotyczą także cukrzycy typu 1 gdzie na modelu mysim zaobserwowano hamowanie diabetogennego wpływu alloxanu na komórki beta trzustki i spadek ich śmiertelności. Ciekawym odkryciem był również wzrost stężenia leptyn we krwi osób regularnie spożywających alkaliczą wodę zredukowaną. Leptyna to hormon wytwarzany przez tkankę tłuszczową, który dziłając na odpowiednie ośrodki w mózgu zmiejsza apetyt. Polecana jest więc dla osób odchudzających się.
Równie ważne jak utrzymanie równowagi osydo - redukcyjnej w organiźmie człowiek jest utrzymanie odpowiedniej równowagi kwasowo - zasadowej. Organizm dąży do utrzymania wąskiego zakresu pH we krwi, które u zdrowej osoby wynosi od 7,35 do 7,45. Nieurozmaicona dieta składająca się głównie z wysoko przetworzonych produktów, uboga w zasadotwórcze warzywa i owoce a także siedzący tryb życia mają działania kwasotwórcze. Aby utrzymać prawidłowy zakres pH dochodzi do uruchamiania mechanizmów buforowych  oraz uwalniania wapnia z kości. Przeprowadzono badania z udziałem 1413 kobiet i 1125 mężczyzn, w których wykazano związek pomiędzy spożywaniem kwaśnych napojów zawierających kwas fostorowy a rozwojem osteoporozy.
Alkaliczne wody mineralne bogate w wodorowęglany i produkty spożywczne o właściwościach zasadotwórczych mają odwrotne działanie, a więc zmniejszając " podkradanie " wapnia z kości przez osteoklasty zwiększając przy tym aktywność osteoblastów - komórek powodujących obudowę kości. Zmniejszają tym samym ryzyko powstawania osteoporozy.
Przypuszcza się, że przewlekłe zakwaszenie organizmu przyczynia się do rozwoju chorób cywilizacyjnych, doprowadza do przedwczesnego starzenia się i przewlekłego zmęczenia. Aby temu zapobiec należy wzbogacić dietę o duże ilości warzyw i owoców i sięgać po namoje alkaliczne z dużą zawartością wodorowęglanów




Opracowanie na podstawie publikacji :
Suppressive effects natural reduced waters on alloxan-induced apoptosis and type diabetes mellitus.
Autors : Yuping Li, Takeki Hamasaki, Kiichiro Teruya, Noboru Nakamichi, Zbigniew Gadek, Taichi Kashiwagi, Hanaxu Yan,Tomoya Kinjo, Takaaki Komatsu, Yoshitoki Ishi, Sanetaka Shirahata, Springer Science + Buisness Media B.V.2011
Mineral wates as source of dietary calcium : acute effects on parathyroid function and bone resorution in young men 1,2. Autors : Josette Guillemant, Huyen-Tran Le, Chantal Accarie, Sophie Tezenas du Montsel, Anne-Marie Delabroise, Maurice J Arnaud, and serge Guillemant.
Dietary potential, renal acid load and renal acid excretion. In healthy, free-living children and adolescents1-3 Autors : Thomas Remer, Trianrafillia Dimitriou, and Fendrich Manz
Advenced reserch on the health benefit ofm reduced water. Autors : Sanateka Shirahata, Takeki Hamasaki and Kiichiro Teruya
The effects of the Alkali Load of Mineral Water on Bone Metabolism : Interventional Studies1,2 Autors : Peter Burckhardt, Clinique Bois-Cerf, Lausanne, Switzerland
Trance Minerals and pH ; It's Simply Matter of Health, Understanding the role of pH in human health and how minerals can help. Chris D. Meletis, N.D.