Kategorie sklepu


Artykuły

Wybierz dział

Zaloguj się

nie pamiętam hasła!
zarejestruj się

Dane kontaktowe
BioEko24 - Sklep ekologiczny online
tel.: (32) 22 10 280
więcej »
  • PROMOCJE
  • omułek zielonowargowy
  • Nasza jednostka certyfikująca PL-EKO-04
GORYCZKI niezbędny element do zachowania zdrowia.

GORYCZKI niezbędny element do zachowania zdrowia.


Kiedy po raz ostatni jedliście Państwo coś gorzkiego?

W dzisiejszych czasach warzywa zawierają nie tylko mniej witamin, ale również o wiele mniej goryczek, które należą do tak zwanych wtórnych substancji roślinnych.
Obecnie przypisywane im są ważne funkcje bioaktywne, które, podobnie jak pierwotne substancje roślinne (białka, tłuszcze, węglowodany), mają bezpośredni wpływ  na procesy przemiany materii  w  naszych organizmach.
Warzywa minionych czasów były o wiele bardziej bogate w goryczki.
Z ówczesnych warzyw i pozostałych artykułów spożywczych wyeliminowano, na rzecz słodszego smaku, większość goryczek.
Dziś prawie niemożliwe jest spożywanie gorzkich potraw.
Niewielu z nas pamięta jeszcze gorzkie zboża, warzywa lub zioła.

Mała podaż goryczek może doprowadzić do wielu chorób.

Utrata goryczek bardzo niekorzystnie wpływa na nasz organizm.
Ten naturalny „hamulec apetytu" został całkowicie wyparty przez powszechnie występujący słodki smak. Słodkie odczucia smakowe pobudzają organizm do wydzielania większej ilości insuliny- co w konsekwencji wywołuje nadmierny wzrost apetytu.
W Europie zachodniej nastąpił wzrost tak zwanych chorób z dobrobytu, czyli nadwagi, cukrzycy oraz innych chorób układu trawiennego.

Św. Hildegarda z Bingen: Goryczki niezbędny element zdrowia.

Wiedza o właściwościach substancji gorzkich w  naszym pożywieniu została dawno zapomniana. Faktem jest, że od wielu stuleci, jeśli nie od wielu tysiącleci, znane jest dobroczynne działanie goryczek.

Święta Hildegarda z Bingen (1098-1179) uczyniła goryczki ważnym elementem medycyny klasztornej, a tym samym zatroszczyła się, by zioła zawierające goryczki stosowane były w  celach leczniczych. Św. Hildegarda z Bingen wielokrotnie podkreślała ogromne znaczenie goryczek w  procesach przemiany materii.

Wyszczuplenie z natury

W dzisiejszych czasach chętniej sięgamy po produkty słodkie, kwaśne i słone. Trend do takiego odżywiania ma trudne do oszacowania skutki: otyłość, problemy z trawieniem, zgaga, uczucie sytości i inne choroby metaboliczne.

Gdy stosujemy dietę pozbawioną goryczek organizm tworzy  tzw.  „oponki brzuszne”.  Wszystko to jest plagą we współczesnym społeczeństwie.
Ówcześnie człowiek powinien zaufać dawnym mądrościom i wprowadzić do swojego pożywienia goryczki. Mogą one w ogromnym stopniu przynieść ulgę, gdyż hamują apetyt na słodycze. Ponadto aktywują wątrobę, woreczek żółciowy
i trzustkę, przez co trawienie przebiega szybciej i dokładniej.
Oczyszczają także jelita, stymulując ich prawidłową pracę. Bez gorzkiego impulsu podczas trawienia jelita są ociężałe, czego skutkiem jest zła kolonizacja flory jelit, która prowadzi do nadwagi (głównie brzusznej). Organizm zwiększa produkcję leptyny, hormonu tkanki tłuszczowej. Natomiast gdy flora jelitowa jest prawidłowa, gromadzenie tłuszczu w  jamie brzusznej staje się zbędne i ulega powolnej redukcji.

Goryczki wspomagają trawienie.

Gorzkie zioła posiadają wyjątkową wartość i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu - to idealna część składowa zdrowego odżywiania. Goryczki dbają o cały układ pokarmowy, a przede wszystkim o żołądek, wątrobę, trzustkę i jelita. Niestety na drodze ewolucji organizmy ludzi i zwierząt zmniejszyły przyswajalność substancji gorzkich. Dlatego tak istotne jest dostarczanie ich w odpowiedniej ilości wraz z pożywieniem. Korzystne dla zdrowia działanie jest wynikiem gorzkiego smaku, który poprzez wegetatywny układ nerwowy pobudza wydzielanie soków trawiennych. Gorzki smak w ustach jest bardzo istotny, gdyż jego działanie zaczyna się bezpośrednio na wrażliwych kubkach smakowych języka. Poprzez goryczki błony śluzowe najpierw kurczą się, a potem rozszerzają i stają się aktywne.
Przez zwiększoną produkcję soków trawiennych w żołądku, woreczku żółciowym i trzustce następuje wydzielenie większej ilości enzymów rozkładających pożywienie. Dzięki temu białka, węglowodany oraz tłuszcze zostają lepiej strawione. Przeciwdziała to wzdęciom, fermentacji i gniciu. Również w terapii leczenia jelit należy podawać goryczki, najlepiej
w formie płynnej. Wzmacniają aktywność soków żołądkowych i następuje usunięcie resztek przemiany materii -  jest to szczególnie ważne przy uszkodzonej błonie śluzowej jelit.

Goryczki wzmacniają system immunologiczny.

Gorzkie składniki roślinne mają ogromne spektrum oddziaływania.
Działają nie tylko na układ trawienny, lecz także na układ oddechowy, krążenia, moczowy oraz narządy ruchu. Goryczki wzmacniają błony śluzowe żołądka i jelit, najważniejsze bariery immunologiczne naszego organizmu. Goryczki pomagają wątrobie w odtruwaniu i regulują zakłócone trawienie. W ten sposób łatwiej usunąć toksyny, niestrawione resztki pokarmu, wirusy, bakterie oraz grzyby z naszego organizmu. Odkwaszając organizm działają silnie zasadowo.
Cykoria podróżnik (Cichorium intybus L.):
- gatunek roślliny wieloletniej występującej w Europie
- zawiera laktucynę, cholinę, fitosterole, glikozydy
- zawiera inulinę, która znacząco wpływa na procesy metaboliczne
- pobudza przemianę materii
- ogranicza wchłanianie cholesterolu
- działa uspokajająco
- zapobiega osadzaniu się złogów i tworzeniu kamieni żółciowych
- stymuluje pracę jelit (wzdęcia i zaparcia)
- reguluje pracę wątroby
- wspomaga pracę trzustki (obniża poziom cukru we krwi)
- poprawia pracę serca
- skutecznie redukuje nadwagę
- utrzymuje stawy i kości w dobrej kondycji

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale):
- gatunek rośliny wieloletniej z rodziny astrowatych
- zawiera laktucynę, która pobudza przemianę materii
- normalizuje pracę żołądka oraz utrzymuje odpowiedni poziom pH soku żołądkowego

Goryczki można przyjmować pod różnymi postaciami, ale najprostszą i najbardziej skuteczną formą jest zaparzenie herbaty. Bio Herbatka URBITTER® to kompozycja gorzkich ziół, warzyw  i owoców  z upraw ekologicznych. Pod wpływem gorącej wody uwolnione zostają naturalne goryczki zawarte w składnikach herbatki, nadające jej charakterystyczny aromat
i smak. Zioła, warzywa i owoce wykorzystane w herbatce znane są Europejczykom od wieków. Bio herbatka URBITTER® to unikatowa kompozycja składników - cykoria podróżnik, liście mniszka lekarskiego, kawałki skórki gorzkiej pomarańczy, kawałki jabłka, liście dzikiego karczocha oraz pokrzywy. Herbatka dostępna jest w formie ekspresowej w saszetkach po 1,5g.
Dla osób jedzących szybko polecamy wypijanie herbatki około 30 min przed posiłkiem, zaś dla jedzących powoli wystarczy około 15 minut.







Źródło: Dr Pandalis Naturprodukte Urheimische Philosophie fur eine nachhaltige gesundheit
Katarzyna Karłowicz-Bodalska, Tadeusz Bodalski Znaczenie surowców roślinnych w leczeniu schorzeń wątroby w Postępy Fitoterapii 3/2007, s. 155-167